Pocast Õpime Koos teeb kuuldavaks haridusmaastiku praktikute hääle

Podcast “Õpime koos” on haridusteemaline vestlussaade, mis sündis sõprusest ja kahe õpetaja Karin Tõevere ja Signe Varendi vajadusest oma mõtteid ventileerida peale kooli ehk tööpäeva. See sündis 2016. aastal ja jõuab peagi oma 100. saate tähiseni.

See on podcast, kus hariduselu praktikud ja visionäärid jagavad kuulajatele oma teadmisi, kogemusi ja ideid eesmärgiga pakkuda lihtsat ja mugavat võimalust õppimiseks ja inspireerumiseks. Kuidas nende podcast sündis, mis neid inspireerib – piilume podcasti “Õpime koos” telgitagustesse, jutustavad Karin ja Signe.

Kuidas sai teie podcast alguse – millal ja kuidas alustasite?

Karin: Podcast sündis sõprusest ning vajadusest ventileerida oma mõtteid peale kooli ehk tööpäeva. Ühel hetkel tundsime, et vajame omale suuremat auditooriumi ja nõnda juhtuski, et 5 aastat tagasi võtsime julguse kokku ning otsustasime, et meie mõtted ja kogemus on jagamist väärt.

Mõeldud tehtud: esimesel salvestuspäeval istusime vastakuti söögilaua taha ja lülitasime telefoni helisalvestuse rec (salvestama – toim.) nuppu.

Signe: Olime Kariniga mõlemad “Hallo, Kosmos!” saate/taskuhäälingu kuulajad ja vahetasime omavahel tihti mõtteid kuuldu kohta. 2015. aastal vabariiklikul Samsung Digipöörde projektikonkursil andis Mart Laanpere idee taskuhäälingud haridusse tuua. Esimene mõte oli õppida selgeks, millest ka nimi “Õpime koos”, taskuhäälingu tegemine, et seda siis ka õpilastega proovida. Nüüdseks on aga saanud taskuhäälingust tänu kuulajanumbrite kasvule ja kuulajate positiivsele tagasisidele meie täiskohaga hobi.

Vajalikud tehnilised ja tarkvaralised teadmised omandasime õhinapõhiselt YouTube’ist ning kõik toimus ja toimub katse-eksituse meetodil.

Milline on teie podcasti kuulajaskond?

Karin: Ise arvame, et meie saated võiks kõnetada eelkõige õpetajaid, koolijuhte, lapsevanemaid ja kõiki hariduse sõpru. Kuidas tegelikult, peaks lähemalt uurima.

Signe: Sõpradele, tuttavatele ja kolleegidele on lisandunud tõepoolest õpetajad ja õpetajaks õppijaid üle Eesti, aga ka kaugemalt.

Mis on ühe podcasti tegemise juures kõige raskem? Aga lihtsam ja rõõmuvalmistavam?

Karin: Kõige raskem on ühise aja leidmine ja sotsiaalmeedia võrgustikest läbi punnimine.

Kõige lihtsam ja ühtlasi rõõmu toovam on unustada end peale salvestust saatekülalise või teise saatejuhiga lobisema.

Signe: Igal perioodil on olnud oma raskused. Alustades oli see kindlasti tehnilise poole lahendamine, aga täna on minu suurim raskus isikliku elu ja sotsiaalmeedia algorütmi muutustega toimetulek. Otsime pidevalt viise seda hobi jätkusuutlikuks teha ja näeme sellel potensiaali muutuda ka täiskohaga tööks. Kõige lihtsam ja rõõmuvalmistavam on olnud koostöö Kariniga.

Panustame mõlemad taskuhäälingusse oma tugevustega ja toetame teineteise nõrkusi. Samuti on lihtne olnud leida saatesse külalisi, sest haridustegelastele tavameedias veel võimalust nii pikalt sõna võtta ei anta.

Rõõmu valmistavad enim kuulajate tagasiside ja meie püsitoetajad Patreonis.

Kas meenub mõni meeldejääv lugu mõne podcasti episoodiga – mõni eriti meeldejääv külaline, põnev/kirgi kütnud teema, miski, mis saanudkuulajatelt (ootamatult) palju tagasisidet?

Karin: Igas saates tekib saatekülalisele omane vaib ja see emotsioon kannab kuni järgmise salvestuseni.

Aga, kui valida kõige-kõige, siis:

Signe: Kohe-kohe saab meil 100 saadet täis ja silmad sulgedes võin end iga saate salvestusse tagasi kujutada. Niivõrd erilise tunde on iga saate salvestamine ja saatekülaline tekitanud, tänu millele on ka eredad mälupildid tekkinud. Põnevaid lugusid võiks siinkohal rääkima jäädagi.

Kuidas toimub teie podcasti teemade ja saatekülaliste valik – päevakajalisuse, enda sisetunde või mõne muu kriteeriumi järgi? Kust saate inspiratsiooni uute teemade jaoks?

Karin: Usaldame eelkõige oma sisetunnet ja haarame teemad, mis meid ennast kõnetavad, kas siis lapsevanema või õpetaja rollist lähtuvalt. Praegu ongi huvitav ajajärk: Signe lapsed on varsti lasteaiaealised, minu lapsed peagi täisealised, seega teemade ring mida käsitleda, on lai ning mõtetest veel puudu pole tulnud.

Signe: Kuna kõik käib õhinapõhiselt, siis kutsume saatesse ja kajastame meile huvipakkuvad külalisi ning teemasid – inspiratsioon tuleb tegemise käigus, mõttevahetuselt mõne saatekülalise või kuulajaga.

Milline näeb välja teie podcasti ühe episoodi ettevalmistusprotsess? Kui kaua selleks tavaliselt aega kulub ja kas on mingi kindel rutiin, kuidas alati toimetate?

Karin: Oleme nii kaua koos tegutsenud, et on tekkinud mõnus sünergia.

Signe: Kui kõik kokku panna, kulub umbes ühe saate valmimiseks ja levitamiseks kaks tööpäeva. Ettevalmistusena lepime külalisega kokku kohtumise ja teeme uurimistööd külalise kohta, paneme paika küsimuste kondikava ja seame valmis salvestusseadmed. Rutiin ja vilumus on tekkinud
saate monteerimisel, kuid kõik muu on loominguline protsess.

Milliseid podcaste te ise kuulate?

Karin: Hoiame kõrva peal Eesti asjadel: sel aastal alustanud teised haridusteemalised taskuhäälingud. Lisaks väärivad mainimist “Kirjanduspodcast Kapsapea”, “Be1st“, “Täitsa pekkis“. Väljastpoolt riigipiiri tulev “Hidden Brain” on hea.

Signe: Kuulame ka meie sõpru, haridusteemalisi taskuhäälingud “Roosa Raadio” ja “Kes aias? Mis aias?“.

Millised on teie nõuanded oma podcastiga alustada soovijale?

Karin: Kui tuleb tuhin ja inspiratsioon peale, siis tulebki kohe alustada. Aja jooksul kasvavad nii oskused kui ka teadmised.

Saate tegemist (ettevalmistus, salvestus, töötlus) saab õppida meiega koos taskuhäälingu “Õpime koos” väljakutses “Õpime koos taskuhäälingut tegema”.

Signe: Me alustasime ajal, mil ei olnud veel nii palju eestikeelseid taskuhäälinguid kui praegu, kui neid tekib nagu seeni peale vihma. Haridusteemalisi on endiselt veel vähe, seega oma nišši leida on lihtsam. Kui on mõte, soov ja tahe olemas, hakka tegutsema. Kui sa loed seda praegu oma nutitelefonist või sülearvutist, on sul vahendid ja võimalused olemas. Internetist leiad kogu vajaliku info, kuidas kasvõi nulleelarvega taskuhääling käima lükata – edasi arened juba töö käigus.

Lõppu üks filosoofiline küsimus: mis teeb ühe podcasti heaks?

Karin: See on pigem kokanduslik küsimus.

Et kuulamiselamus oleks täiuslik, peavad kõik koostisained olema värsked, parajas koguses ning mõnusalt maitsestatud.

Signe: Maitse asi. Usun, et igaühele leidub just temale hea taskuhääling ja kui veel mitte, siis võib selle ise teha.

Triin Kand, Tekstivõlur