Toiduhügieeni A&O ehk kuidas saada vastu listeeriale

Innovaatika #2: Toiduhügieeni A&O ehk kuidas saada vastu listeeriale by Innovaatika

Kuula:

Kirjeldus:
Delfi Tasku teadussaate “Innovaatika” teises osas räägime lähemalt toiduhügieenist ja sellest, kuidas teadlikult hoida end (toidu)tervena. Viimaseid nädalaid meedias palju kajastust saanud listeeriapuhang ühes kohalikud kalatööstuses ja sellega kaasnenud tragöödiad on pannud inimesed palju mõtlema sellele, kui puhas on ikkagi meie igapäevane toit.

Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi toiduhügieeni ja rahvatervise õppetooli professor Mati Roasto ongi selleks stuudios, et rääkida lahti viis lihtsat mõtet, kuidas hoida koduköögis korda nii, et söök oleks alati värske, tervislik ja saastumata. Lisaks sellele vaatame maailmas üldse ringi, et saada teada, mis ohud toidu kaudu veel levimas on.

“Üldiselt on Eesti toidutööstustes ja toidukaubanduses asjad väga hästi, puhtus on reegliks ja mõned mürgistus juhtumid, mis meediasse on ka kajanud tulenenud pigem juhusest, õnnetusest või mõne töötaja suvast,” mainib Roasto.

Innovaatika teise saateosa eesmärgiks on aga pisut selgitada lahti toiduga kaasas käivaid ohte, samuti jahutada natukene kirgi, mis on suunatud just sellele, et tegelikult tuleks vaid süüa autoklaavitud toite, läbi kuumutatud roogasid või toitu ise kasvatada. Kõik ei ole nii hull kui võib tunduda ja paari lihtsa arenduse ning ka asendusega omas kodus saab puhtuse majja nii köögis kui kõhus.

Küsimuste, kommentaaride ja parandustega palume pöörduda toimetuse poole kirja teel, kirjutades aadressile innovaatika@ekspressmeedia.ee.

Mis vihastas veganid välja ja Siim Nestor jõi nädalavahetusel palju õlut

5. saade: mis vihastas veganid välja ja Siim Nestor jõi nädalavahetusel palju õlut by Eesti Ekspress

Kuula:

Kirjeldus:
Eesti Ekspressi podcasti viiendas saates arutletakse selle üle, kuidas tervislikult süüa ning mis on ühist käsitööõllefestivalil ja rokk-kontserdil. Tänases paberlehes on pikem usutlus ühe Eesti parima toitumisteadlase Mati Roastoga, kes nimetab lastele vegan-põhimõtete pealesurumist kuritegelikuks. Veganite poolelt kommenteerib asja toitumisnõustaja Rain Vainik.

Millest algas taimetoidurevolutsioon ja miks paduveganid tervisliku toitumise osas teadlasteaga ei nõustu, sellest räägime saate esimeses pooles.

Tähelepanu, saate teist osa ei soovita me kuulata lastel, alkoholi tarbimine võib kahjustada teie tervist. Me räägime muusikakriitik Siim Nestoriga, kes käis Tallinnas rahvusvahelisel käsitööõllefestivalil, sellest, milliseid tundeid ja mälestusi temas üks kvaliteetne rüübe äratab, ja kuidas õiget käsitööõlut ära tunda.

Saadet juhivad Kristjan Pihl ja Dannar Leitmaa