Terviseuudised: Tagasihoidliku nimega kõhutõbi toob palju ebameeldivusi

04.06.21 Terviseuudised: Tagasihoidliku nimega kõhutõbi toob palju ebameeldivusi

Kuula:

Kirjeldus:
Kõhuhädad ei ole teadagi kuigi meeldivad, kuid pikaajalisest vesisest kõhulahtisusest on ilmselt keeruline endale midagi ebamugavamat ette kujutada ja seda isegi siis, kui haiguse nimest üks pool on sõna mikroskoopiline.
Haigusest nimega mikroskoopiline koliit räägib Lääne-Tallinna Keskhaigla endoskoopiaosakonna juhataja gastroenteroloog Küllike Suurmaa. Veidi tuleb juttu ka C-hepatiidist ja õige pisut ka seedesüsteemiga seotud COVID-19 tüsistustest. Saatejuht on Violetta Riidas.
Saadet toetab Lääne-Tallinna Keskhaigla

Kuivatatud leivakuubikud – imelised ajuturgutajad ja näljatunde peletajad

Kuivatatud leivakuubikud – imelised ajuturgutajad ja näljatunde peletajad

Kuula:

Kirjeldus:
Meditsiinidoktor ja Tartu Ülikooli emeriitprofessor Selma Teesalu keskendub oma teadustöödes toitumise ja seedesüsteemi uurimisele. Selles valdkonnas on temalt aegade jooksul ilmunud ka mitmeid populaarteaduslikke artikleid ja raamatuid. Üks neist on 2017. aastal välja antud „Vastuvõt ilma järjekorrata.” Raamatust leiad muu hulgas vastuse ka küsimusele, miks kuivatatud leivakuubikud suus hoidmisel magusaks muutuvad ja ajule turgutavalt mõjuvad.

Isud ja meelistoidud pole pelgalt inimesel, vaid ka tema soolestikus elavatel mikroobidel

Isud ja meelistoidud pole pelgalt inimesel, vaid ka tema soolestikus elavatel mikroobidel

Kuula:

Kirjeldus:
Toitumise ja seedesüsteemi kohta on kirjutatud väga palju raamatuid ning paljude autorite lemmiklause on “Sa oled see, mida sööd”. Paraku pole see kaugeltki kogu tõde. Väga oluline on see, mida organism söödud toidust omastab ja kuidas jäägid kehast väljutab. Ning paljudes raamatutes ei kirjutata sellisest olulisest seedesüsteemiga seotud ainest nagu serotoniin.