Paar, kes ehitas veinikaravani “Korgitser”

Vala välja! #49: paar, kes ehitas veinikaravani “Korgitser”

Kuula:

Kirjeldus:
Eestis liigub sellest suvest ringi üks õige iseäralik veinibaar. Jah, lugesite õigesti, liigub. Räägime ägeda paariga, kes ehitasid veinikaravani nimega Korgitser.

Stuudios on Keijo Greim ja Marilin Tetsmann. Nad on ühiselt veinikooli kursused läbi teinud ja nüüd, pärast toreda pisipõnni vanemateks saamiseks, otsustasid nad oma teadmised ja veiniarmastuse rakendada veinikaravani ehitamiseks käiku saamiseks.

Kuidas on kesk metsa veinikaravaniga sünnipäeva pidada? Marilin teab ja räägib. Kõneleme ka nende veiniarmastuse ajaloost ja sellest, milliseid veine võiks tulevikus Korgitserist otsima minna.

Vaata lähemalt: https://www.facebook.com/veinratastel

Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis!

Pohmelli ajal ei jõua, kurat, kõigega tegeleda! Isegi juua mitte…

Pohmelli ajal ei jõua, kurat, kõigega tegeleda! Isegi juua mitte…

Kuula:

Kirjeldus:
Triin, Madis ja kõige imelikuma sildiga valge vein tähistavad taas reede saabumist. Juttu tuleb kontoris aset leidnud peost, Madise autokooli-saagast ning sellest, et «Pealtnägija» avastas lõpuks taskuhäälingute olemasolu. Peale juubeliepisoodi otsustasime, et tutvustame ennast ka viimaks ning nüüd oleme me kuulsad, sest DJ Heiki promos meie (temast ja Sodiaagi baarist rääkivat) episoodi oma juutuubis!

«Kas sa isegi oled teismeline olnud, kui sa pole ühel hetkel Monte Cristot joonud?!»

«Kas sa isegi oled teismeline olnud, kui sa pole ühel hetkel Monte Cristot joonud?!»

Kuula:

Kirjeldus:
Alustame aastat väga naiseliku kollektiiviga ning stuudios räägivad aastavahetusest ja veinist Triin, Kristina ning Marju. Et sahtlipõhjast hädaabiveinid olid otsa saanud, siis joome täna hoopis kohvi.
Alustame sellest, et kuidas me uut aastat vastu võtsime ning miks inimesed uusaasta kesköötunnil suudlevad. Nõmedate elumuutuste tõttu hakkab Triin kirjutama kolimiskolumni. Kuigi klaasides vein pole, siis räägime ikka sellest, mis nipiga halva veini maitset parandada ning kui kaua vein avatud pudelis siis ikkagi säilib. Lõpuvürtsiks räägime aga mõnest seksiga seotud maailmarekordist.

Legendid Kasela ja Timmermann soovitavad pühadelauale parimaid vahuveine

Vala välja! #46: Legendid Kasela ja Timmermann soovitavad pühadelauale parimaid vahuveine by Joogisaade “Vala välja!”

Kuula:

Kirjeldus:
Täpselt aastapäevad tagasi, jällegi pühade eel, rääkisime lähemalt šampanjadest, neist vahuveinide tippudest, mis ei jäta kedagi külmaks ega maitsemeeli erutamata. Kuid rikkalikus veinimaailmas on veel palju neid mulliga jooke, mis väärivad kohta pühadelaual. Seekord võtame käsile alternatiivid, mis on sageli oluliselt soodsamad, ent ei jää maitses ega elamuses sugugi oma kuulsamatest sugulastest maha.

Joogisaate “Vala välja” laual on sedapuhku kuus traditsioonilisel meetodil (méthode traditionnelle) valmistatud vahuveinid, mis aga ei ole šampanjad. Lisaks Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania parimatele vahuveinidele valame välja ka ühe kohaliku méthode traditionnelle veini, seekord Weinpalu veinimaja valmistatud rabarberimulli. On mida oodata!

Rääkimaks lahti seda, mis üldse on vahuveinide valmistamisel traditsiooniline meetod ja milliseid vahuveinide pärle võib Eesti poodidest üldse leida, oleme palunud stuudiosse kaks legendi ja vahuveinisõpra, sommeljeed Rein Kasela ja Matti Timmermanni.

Meenutame saates muu hulgas ka vahuveinide ajalugu – mitte, et keegi meist neljast oleks olnud vahuveinide avastamise juures –, mis viib tagasi aastasse 1531 ja Limoux’ linna Prantsusmaal. Täpsemalt benediktiini kloostri munkade juurde, kes veinivalmistamise juures õppisid selgeks ka mullide ohjamise peene kunsti. Ei saa rääkimata jätta sedagi, kuidas toona nii mõnedki veinihuvilised soovimatult vahutava veini tõttu elu pidid jätma.

2020. aasta “Vala välja!” lõpusaates oleme lauale tõstnud maitsmiseks kuus veini, millest igaüks on väärt lähemat uurimist. Selleks, et uurimisel oleks ka hariduslik mõõde, juhatavad legendid meid läbi iga veini aroomi- ja maitsebuketist, selgitavad veinide taustu, päritolu ja lõpetuseks soovitavad veinide juurde ka sobilikud toidud.

Aastalõpusaates olid laual järgnevad vahuveinid:

Cuvée Tradition Blanquette de Limoux Brut, Domaine Delmas, Limoux. Viinamarjadeks Mauzac ja veidi Chenin Blanc’i.

Cuvée Passion Crémant de Limoux Brut, Domaine Delmas. Viinamarjadeks Chardonnay, Chenin Blanc, Pinot Noir.

Codorniu ARS Collecta Blanc de Blancs Brut Cava Gran Reserva DO – viinamarjad Chardonnay 85% ja 15% Xarel-Lo ning Parellada.

Ferrari Maximum Blanc de Blancs Brut DOCG Trento – viinamarjaks 100% Chardonnay. Küpsenud pärmisettel üle 30 kuu.

Franciacorta Brut DOCG, Corte Aura – viinamarjad Chardonnay 90%, Pinot Noir 10%.

Weinpalu Vahur – kuiv 100% rabarberist vahuvein.

Stuudios olid lisaks veinikorrüfeedele vahuveine mekkimas ja seekord peamiselt ikkagi kuulamas saatejuhid Keiu ning Martin. Küsimuste ja ettepanekutega kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka Facebookis ja Instagramis!

«Ma kujutan ette, et naiste orgiatel lihtsalt räägitakse ja juuakse teed. Vähemalt alustuseks…»

«Ma kujutan ette, et naiste orgiatel lihtsalt räägitakse ja juuakse teed. Vähemalt alustuseks…»

Kuula:

Kirjeldus:
Täna kuidagi üllatavalt palju räägivad värsketest uudistest Triin ja Madis ning joome Cuma Organic Malbec 2018 veini.
Räägime sellest, kuidas LGBT-vaenulik Ungari saadik geiorgial käis. Lisaks tegime testi, et millised Vana-Kreeka jumalad meie oleme ning räägime, kas läks täppi. Teine poliitiline skandaal tuli kodule lähemalt, Leedust, ning sisaldas kaadrisse ilmunud poolpaljast meest ning mainime ka Rakvere homokuuske. Boonusena räägime vahelduseks ka eraelust ja tunnetest (SPOILER: Ka Madisel on tunded!) ning paljastame, milline peomäng teie eludest puudu on olnud.

Kas sina laseksid endakujulise seksnuku teha?

Kas sina laseksid endakujulise seksnuku teha?

Kuula:

Kirjeldus:
Madisel on kurbi uudiseid, Triin kuulis podcastile komplimente. Pokaalides loksub punane Santiago de Chile Cabernet Sauvignon Tšiilist.
Räägime poolpalja huumorikalendri teinud briti arboristidest ning Kasahstani musklimehest, kes seksnukuga abiellus. Tulevad ka mõned feminismiminutid seksnukkude teemal ning mõned poliitikaminutid maskide ja “põrgu on teised inimesed”-teemal. Paljastame ka oma järgmise katsetusvideo teema ja räägime jõuluhulluse algusest.

«коореканн, коореканн, круус!» ehk aasta parim reklaam

«коореканн, коореканн, круус!» ehk aasta parim reklaam

Kuula:

Kirjeldus:
Täna on mikrofonide ees taaskord Triin ning Madis ja jutukõrvaseks on klaasides roosa vein La Baronniere Rosé D’Anjou 2018.

Juttu tuleb sel nädalal internetti ja kõhulihaseid raputanud rajust videost, mida üks Õismäe sekkar oma reklaamimiseks kasutas. Madis käis ka kohapeal ning tegi šedöövri autoritega intervjuu, kus muuhulgas saab nautida ka laulu live-esitlust! Veel soovime kõigile head veiniaasta algust, räägime, miks paavst mingi tšiki pepupilti laikis ning – nagu ikka – kaome ära vabavormis vestluse radadele.

«Ja siis ta küsis et noh, palju siis hommikul öökapile tippi jätma pean?»

«Ja siis ta küsis et noh, palju siis hommikul öökapile tippi jätma pean?»

Kuula:

Kirjeldus:
Tähistame seda, et Triinil sai Sõbrannas täis esimene tööaasta ning naudime 2014. aasta punast veini Dehesa La Granja. Väga tummine tükk!

Vahelduseks lähtume oma saateteemade valikul taas uudistest. Kõigepealt räägime lauludest, mis peaksid inimese alati rõõmsaks tegema. Kas oled nende valikutega nõus? Seejärel räägime kohutavatest lahkuminekutest (ka enda omadest) ning sellest, et on üks alkohol, mille tarbimine seksi ka päriselt paremaks teeb.

«Seal töötades läksin peast täiesti halliks! Andsin lahkumisavalduse ja pole tagasi vaadanud.»

«Seal töötades läksin peast täiesti halliks! Andsin lahkumisavalduse ja pole tagasi vaadanud.»

Kuula:

Kirjeldus:
Triin ja Madis tähistavad seda, et nad mõlemad on Elu24-s töötades umbes täpselt aasta aega vastu pidanud!
Joogipooliseks on sel korral Sella&Mosca Alghero Rosato 2019 ning räägime oma tööjuubeli puhul nii varasematest töökohtadest, seal toimunud konfliktidest kui ka sellest, mis meile Elus töötamise juures meeldib/ei meeldi. Kes tahab lugeda midagi harivamat, siis Triin kirjutas Joe Bideni traagilisest elust, Madis aga mandariinimehe mõisast Mar-a-Lagost.

Tulge kõik, kolame natukene Eesti Veiniteel

Vala välja! #36: Tulge kõik, kolame natukene Eesti Veiniteel by Vala välja

Kuula:

Kirjeldus:
Aasta alguses löödi eelseisvat suve silmas pidades elu sisse Eesti Veiniteele, ühistegevusele, mis tänaseks ühendab 16 kohalikku veinitootjat ja populariseerijat. Veinitee kaardilt on võimalik leida üles pea kõik Eesti parimad veinid ja nende tootjad ning neile kaarti pihus nätsutades ka külla sõita.

Valdavalt ühendab Veinitee neid, kes Eestis ise veini toodavad ja maitseid arendavad, aga nende kõrval ka inimesi, kes neid veine levitavad ja populariseerivad. Veinitee liikmeteks on need veinimajad, -mõisad ja -talud, kellel on veini kõrval pakkuda midagi lisaks: tehase- või mõisatuuri, vestlust ja tutvustust, väikest ampsu ja lonksu. Need pole tehased, vaid käsitöömeistrid, kes ootavad veiniaustajaid sinna, kus vein saab oma alguse – terroir’ile, sinna, kus kasvab mari ja kus see mari omakorda veiniks saab.

Eesti Veinitee saates kutsusime stuudiosse kaks tootjat – Allikukivi Veinimõisa perenaise Raili Heina ja Järiste Veinitalu perenaise Kristel Söödi. Arutame, kuidas on veinitee iseäralikus ajas käivitunud, keda ja millal külla oodatakse, mida pakutakse ja kuidas kontakti luua.

Suvi on täies mastis, palju ilusaid ilmasid on veel kõigi eelduste kohaselt ees ja puhkused on kas käes või algamas. Soovitame – minge Eesti Veiniteele hulkuma. Seal on põnev, maitserikas ja võluv. Rohkem infot ja veinitee kaardi leiab nende kodulehelt: www.veinitee.com

Joogisaate “Vala välja!” stuudios mekkisid koos kahe kohaliku veinitootjaga Eesti veine saatejuhid Liisa, Keiu ja Martin. Küsimuste ja norinate korral kirjutage meile aadressile vala@delfi.ee. Jälgige meie tegevusi ka sotsiaalmeedias – Facebookis ja Instagramis.