Sünaps #3 – Toidupüramiidist

Sünaps #3 – Toidupüramiidist

Kuula:

Kirjeldus:
Mis on toidupüramiid, kust selline mudel tuleb ja kuidas on see ajas muutunud? Millal toidupüramiid loodi ning milliseid alternatiive maailmas veel kasutatakse?Aegade jooksul on loodud palju erinevaid toitumisviise. Võttes selleks arvesse veendumuslikke, usulisi, meditsiinilisi või muid näidustusi. Toitumissoovitused – mida rohkem, mida vähem ja kui tihti keha kinnitada – on tõenäoliselt sama vanad kui inimkond ja söömine. Näiteks vana-Kreeka filosoof Platon olla olnud seisukohal, et tervislik menüü peaks sisaldama mõõdukas tasakaalus teraviljatooteid, puu- ja köögivilju, piimatooteid ning liha ja veini. Äärmustena võib mainida 19. sajandi esimesel poolel levinud äädika ja vee-dieeti või 1920. aastatel tekkinud sigareti-dieeti, mis nägi ette suitsetamist söögiisu vähendava tehnikana. Rõhutame, et eelmainitud näidete puhul kaaluvad kahjulikud tervisemõjud positiivsed üle ja need on mainitud vaid kurioosumitena. Ärge palun jooge äädikat ja sööge vatti . Inimese seedeelundkond pole selleks kohastunud. Sünapsi värske episood räägib toidupüramiidi arengust üle maailma. Milline näeb välja toidupüramiid Belizel,  Venetsueelas, Kataris, Fidzhil, Lõuna-Koreas, Rootsis, USA’s ja Eestis. Asu kuulama ja saadki teada.Uuri juurde:Raamat “Tervislik toitumine” Tagli Pitsi, Kristin Salupuu TAI (2018)Tervise Arengu Instituudi toitumissoovitused (viide kodulehele)Katrin Koppeli diplomitöö “Tervislik toitumine ja seitsme päeva menüü koostamine”. Tallinna Tehnikaülikool 2018 (viide kodulehele)ÜRO Toidu- ja Põllumajandusorganisatsioon FAO – (viide kodulehele)Sünapsile tasub kõrv peale panna, sest on plaanis kuulajaid analoogsete lugudega regulaarselt kostitada. Järgmine episood eetris juba õige pea. Seni olge terved ja kohtumiseni Eesti Tervisemuuseumis!www.tervisemuuseum.ee | Facebook | Instagram | YouTube