Podcast Armastusest kujutab inimeseks olemist ja armastust läbi orgaaniliste vestluste

Podcast Armastusest – need on haaravad jutuajamised inimeseks olemisest ning armastusest, põnevad külalised ja avastusi pakkuvad vestlused. Saateid juhivad näitleja Veiko Tubin ning Elina Naan.

Podcast sai alguse 2018. aasta aprillis, kui Elina ja Veiko kohtusid Von Krahli teatris ühe lavastuse esikapeol. Seal saadi lähemalt tuttavaks ning vestluse käigus jõuti arusaamale, et teema armastus on nii universaalne ja et sellest võiks ja peaks mingil viisil rohkem rääkima. Nii ühendati jõud ja sündis podcast Armastusest.

Intervjuu küsimustele vastab Elina Naan.

Milline on teie podcasti kuulajaskond?

Meie kuulajaskond on väga lai – meil on väga noori kuulajaid, alates 15-16-aastastest teismelistest kuni 50+ inimesteni. Meil on tõesti väga erinevas vanuses kuulajad ja me saame ka päris palju tagasisidekirju.

Mis on ühe podcasti tegemise juures kõige raskem? Aga lihtsam ja rõõmuvalmistavam?

Võib-olla see ei olegi kõige raskem, aga väljakutse on olnud, millest me oleme üsna hästi kinni pidanud – et hoida regulaarsust. Me salvestame kaks korda kuus, salvestame võib-olla tihemini, aga saade ilmub kaks korda kuus ja me oleme suutnud seda rütmi hoida kõik need aastad.

Kõige rõõmuvalmistavam – arvan, et kaks erinevat asja. Need imetabased hetked, mis loovad ennast, kui saatekülaline ja me ise ka unustame ära, et me salvestame. Nii hõrke hetki on lindile jäänud.

Teine rõõm on kindlasti see, et kui me Veikoga kohtume ja kämame. Lihtsalt see meie mõnus jabur keemia, mis toimib. Et me saame olla väga totakalt jaburad ja samas ka mõtlikud ja sügavad – kõik mahub ära.

Kas meenub mõni meeldejääv lugu mõne podcasti episoodiga – mõni eriti meeldejääv külaline, põnev/kirgi kütnud teema, miski, mis saanud kuulajatelt (ootamatult) palju tagasisidet?

Me oleme salvestanud üle 70 episoodi.

Ma arvan, et kõige rohkem tagasisidet oleme saanud Andrus Vaariku episoodi kohta, seda siiamaani kuulatakse. Inimesed avastavad, et see on olemas ja see tõesti on väga-väga-väga paljudele meeldinud. Soovitan soojalt seda kuulata.

Neid on teisi episoode ka, kus külalised on väga kõnetanud. Minu enda mälestus praegu lähiajast on Mihkel Rauaga intervjuu, kus Mihkel, kes oma elus on ise väga palju intervjueerija rollis olnud, tabas ennast salvestuse ajal hetkedest, kus ta pidevalt pidi ütlema, et vau, väga hea küsimus ja ta pole nii mõelnudki. Mul on tunne, et ta avastas ennast ka rohkem selle intervjuu jooksul.

Kuidas toimub teie podcasti teemade ja saatekülaliste valik – päevakajalisuse, enda sisetunde või mõne muu kriteeriumi järgi? Kust saate inspiratsiooni uute teemade jaoks?

Meil mõlemal Veikoga on mingi selline salalist, kuhu me oleme kirja pannud, kellega sooviksime teatud eluhetkel intervjuusid teha. Niiet kindlasti me mõlemad niiöelda sobrame ja tunnetame selle listi põhjal, kellega järgmisena salvestada.

Aga minu puhul alati kindlasti intuitsioon või kuidagi selline hõrk õhust võtmise tunne. Mõnikord on olnud ka lihtsalt ootamatuid kohtumisi, kus on lubatud tulla vestlema, niiet on saanud lihtsalt „salvesta“ vajutada ja olemegi väga ägeda episoodi saanud salve.

Milline näeb välja teie podcasti ühe episoodi ettevalmistusprotsess? Kui kaua selleks tavaliselt aega kulub ja kas on mingi kindel rutiin, kuidas alati toimetate?

Ma arvan, et episoodide ettevalmistused on meil Veikoga väga erinevad. Veiko on võibolla natukene põhjalikum ja mina olen natuke spontaansem. Kui me teeme ka ilma külaliseta episoode, kus kahekesi kohtume, siis Veiko on alati palju asju paberile kirjutanud ja mõtisklenud ja mina kuidagi lihtsalt ilmun kohale nende kõikide mõtetega, mis mu sees on. Niiet see protsess on väga erinev meie mõlema puhul.

Üks asi, mida ma olen proovinud teadlikult teha on see, et kui meil külaline, siis ma ei loe mingeid artikleid juurde, mida ta just kusagil viimasel ajal on öelnud või ise jaganud.

Mulle väga-väga meeldib kohtuda külalisega just sellel hetkel ja just sellina nagu ta on, et me saaksime mõlemad avastada, kes me parasjagu oleme ja mis teemad on õhus.

Seetõttu ma ei lepi saatekülalistega ka teemasid kokku. See on minu jaoks oluline, et see oleks hästi autentne ja orgaaniline.

Milliseid podcaste te ise kuulate?

Mina kuulan ülivähe podcaste, ma ei saakski öelda mittemingeid nimesid. Aga teemade kaupa võib-olla välismaised, mis on kuidagi seotud mingi kindla spetsiifilise teemaga, mis mind parasjagu huvitab.

Millised on teie nõuanded oma podcastiga alustada soovijale?

Mu nõuanne kellelegi, kes soovib podcastiga alustada on sama mis mu nõuanne ükskõik, millega keegi soovib alustada – kui sa tunned, et sa tahad seda teha, kui sa tunned, et sul on midagi pakkuda, ja kui sa tunned, et just praegusel juhul podcast on see väljund, siis lihtsalt go for it! Kui seda miskit, mis su seest tahab välja tulla, saab anda edasi ka teistmoodi kui podcastiga, siis tuleb kuulatada, mis see meedium võiks olla. Tarka kuulatamist ja julget pealehakkamist!

Lõppu üks filosoofiline küsimus: mis teeb ühe podcasti heaks?

Ühe podcasti teeb heaks orgaanilisus. Minu jaoks on oluline see, et ma kuulajana ei tunne, et intervjueerija loeb küsimusi maha, vaid et seal on see kohalolek ja see mingi seletamatu miski. Et kogu keskkond ja hetk ja kõik loob kaasa, et see vestlus kannaks. Et podcastis ka pausid kannaksid ja kuulajal tekiks tunne, et ta on ise kas selles vestluses või samas ruumis.

Triin Kand, Tekstivõlur